streda 5. októbra 2016

Perestrojka - temná tvár tejto doby


Perestrojka - je pôvodom ruské slovo označujúce ekonomické reformy z júna 1987 v Sovietskom zväze. V preklade znamená prestavba, čo malo znázorňovať prestavbu sovietskeho hospodárstva. Perestrojka sa skončila odchodom Michaila Gorbačova a vystriedal ju korporatívny kapitalizmus. Základy perestrojky schválilo v apríli 1985 Plénum ÚV KSSZ.


Politiku perestrojky, ktorú začala realizovať časť vedenia Komunistickej strany ZSSR na čele s Michailom Gorbačovom, viedla k veľkým zmenám v celom ZSSR. Podstatná súčasť perestrojky bola glasnosť - otvorené informovanie o stave a perspektívach sovietskej spoločnosti, ktoré viedlo k prekonaniu mnohých zaužívaných ideologických stereotypov a dogiem. Priniesla tiež pomalý koniec politického monopolu Komunistickej strany, pripravila pôdu pre vytvorenie politickej a názorovej plurality a viedla k ukončeniu studenej vojny.


Počas perestrojky však vznikli mnohé nové ekonomické a národnostné problémy. V dôsledku boja viacerých názorových prúdov, ktoré mienili riešiť vznikajúcu krízu rôznymi spôsobmi, sa rozhodla časť konzervatívneho vedenia komunistickej strany riešiť problém odstránením Gorbačova z vedenia strany. Pri pokuse o uchopenie moci však 18. augusta 1991, neboli úspešní. Gorbačov však rýchlo strácal politickú moc a nebol už ďalej schopný zabrániť rozpadu ZSSR koncom roku 1991.


Zdroj: Wikipédia.

Pozrime sa na temnú tvár tejto doby. Nik nemohol tušiť aký spád a smer to celé naberie. Mohla sa krajina znovu ocitnúť v stave, keď sa v uliciach mesta budú otáčať tanky, aby nanovo vnútili nejakú odnož diktatúry, tentokrát po “demokratoch” zgrupujúcich sa spomedzi starých štruktúr? Alebo sa mala zriadiť demokracia podľa vzoru amerických kovbojských filmov, v ktorých ľudia nosia zbraň, aby boli kedykoľvek pripravený strielať? Nádych to taký malo, ale s tým rozdielom, že na tom Divokom Východe nesedeli na koňoch uvedomelí kovboji, ale kaukazskí mafiáni, prevážajúci sa na mercedesoch so samopalmi a pancierovými päsťami. Každého milicionára bolo možné kúpiť za pät dolárov, alebo za škatuľku obľúbených Marlboriek. Profesionálny zabijak stál 2000 rubľov, čo bolo smiešnych 5 dolárov a niekedy sa za vraždu zaplatilo len fľašou vodky za predpokladu, že išlo o alkoholika, ktorý to bol schopný za takú cenu urobiť. Bola mi známa jedna anonymná anketa na moskovských školách, kde polovica žiačok odpovedala na otázku ohľadom ich vízie do budúcnosti. Chceli sa stať dolárovými prostitútkami a chlapci by sa najradšej venovali poskytovaniu “osobnej ochrany”,  ktorá bola vtedy spojená s vydieraním a čiernym valutovým trhom. Oni, tie deti vedeli, že len tieto skupiny ľudí sa majú dobre.
Predstava absolventov škôl, ktorí sami seba vidia ako budúcich lekárov, alebo učiteľov bola veľmi nízka. Väčšinu ich lákali rýchlo získané peniaze pasákov, špekulantov a vekslákov. Z policajného zdroja prenikla informácia, že pätnásťročné dievča zabilo v Moskve svoju starú spolubývajúcu v spoločnom komunálnom byte. Nijako sa nepokúšalo vraždu pred milíciou zatajiť. Pýtate sa prečo? Len stroho povedala, že tá stará by bola tak či tak čoskoro skapala a ona je mladá a tie peniaze potrebovala viac ako ona.
Päť rokov perestrojky stačilo na to, aby sa zlikvidovala komunistická morálka, avšak ani zákony civilizovanej spoločnosti v bývalom sovietskom impériu neboli zakorenené. Načo sa malo poctivo pracovať, keď sa dalo napríklad predajom matriošiek v podobe Gorbačova pohodlne inkasovať od západných turistov na moskovskom Arbate niekoľkonásobok mesačného platu lekára? Načo študovať, keď bolo celkom pohodlné svoje mladé telo zopár hodín ponúkať za doláre a potom z toho celé mesiace slušne žiť? Najkrajšie dievčatá čakali v Moskve na veľkorysých cudzincov v Nightflight na Tverskej ulici. Ostro vzrušujúci striptíz ponúkali v nočnom klube hotela Ukrajina. Kurvy striehli v každom bare za 100 až 300 dolárov. Celkom normálny inžinier, ktorý pracoval vo svojom fachu priniesol domov dva až tri doláre mesačne. Sedeli sme s kamarátom na pive v jednej elegantnej krčme menom Čajka. Prišiel za nami jej majiteľ v jemnom obleku a že či sa cítime dobre a nepotrebovali by sme spoločnosť. Predstavil nám blondínku, ktorú pritom potľapkával po prsiach. Volala sa Svetlana, študentka z Petrohradu...

Obsah celého článku TU

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára